Miasto i Gmina Końskie

szukaj >

 

 

UCHWAŁA   Nr XVIII/142/2008

 RADY   MIEJSKIEJ   W   KOŃSKICH

z dnia 25 lutego 2008 r.

 

w sprawie zasad korzystania ze stołówek szkolnych.

 

Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 i art. 42 ustawy z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz.1591; z 2002 r. Nr 23, poz.220; Nr 62, poz.558; Nr 113, poz.984; Nr 153, poz. 1271 i Nr 214, poz.1806; z 2003 r. Nr 80, poz. 717; Nr 162, poz. 1568; z 2004 r. Nr 102, poz. 1055 i Nr 116, poz. 1203; z 2005 r. Nr 172, poz. 1441 i Nr 175, poz. 1457; z 2006 r. Nr 17, poz. 128; i Nr 181, poz. 1337; z 2007 r. Nr 48, poz. 327; Nr 138, poz. 974 i Nr 173, poz. 1218) oraz art. 67a ust. 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty   (Dz. U. z 2004r. Nr 256, poz. 2572; Nr 69, poz. 624; Nr 109, poz. 1161; Nr 273, poz. 2703 i Nr 281, poz. 2781; z 2005 r. Nr 17, poz. 141; Nr 94, poz. 788; Nr 122, poz. 1020; Nr 131, poz. 1091; Nr 167, poz. 1400 i Nr 249, poz. 2104; z 2006 r. Nr 144, poz. 1043 i Nr 208, poz. 1532 i Nr 227, poz. 1658; z 2007 r. Nr 42, poz. 273; Nr 80, poz. 542; Nr 115, poz. 791; Nr 120, poz. 818 i Nr 181, poz. 1292) Rada Miejska uchwala, co następuje:

 

 

§ 1.

 

Ustala się zasady korzystania ze stołówek szkolnych w tym wysokość opłat, stanowiące załącznik do niniejszej uchwały.

 

 

§ 2.

 

Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi Miasta i Gminy Końskie.

 

 

§ 3.

 

Uchwała wchodzi w życie z upływem 14 dni od dnia opublikowania w Dzienniku Urzędowym Województwa Świętokrzyskiego.

  

                                                                         Przewodniczący Rady Miejskiej

                                                                                    Marian Gąszcz

 

  

Uzasadnienie

 

 

Zgodnie z art. 67a ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty w celu wspierania prawidłowego rozwoju uczniów szkoła może zorganizować stołówkę. Korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej jest odpłatne. Zasady korzystania ze stołówki, w tym wysokość opłat, ustala organ prowadzący szkołę. Do opłat wnoszonych za korzystanie przez uczniów z posiłku w stołówce szkolnej, nie wlicza się wynagrodzeń pracowników i składek naliczanych od tych wynagrodzeń oraz kosztów utrzymania stołówki.

 

 

 

Załącznik

do Uchwały Nr  XVIII/ 142/2008

Rady Miejskiej w Końskich

z dnia 25 lutego  2008 r.

 

  

 

ZASADY
korzystania z posiłków  przygotowywanych przez stołówki funkcjonujące
w szkołach gminy Końskie

 

 

1.      Niniejsze zasady obowiązują w szkołach, dla których organem prowadzącym jest Gmina Końskie.

2.      Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są uczniowie oraz pracownicy szkół, dla których stołówka przygotowuje posiłki.

3.      Przez opłatę za posiłek należy rozumieć wysokość kosztów surowca zużytego do przygotowania jednego posiłku, obliczoną według cen zakupu artykułów żywnościowych, z zastosowaniem przepisów o zamówieniach publicznych.

4.      Średnią kwotę opłaty dla ucznia w przyjętym okresie rozliczeniowym, obliczaną na podstawie dziennych raportów żywieniowych, ustala się w wysokości 3 złotych za jeden posiłek.

5.      Uczniowie szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Końskie wnoszą opłaty za posiłki równe wysokości kosztów surowca przeznaczonego do ich sporządzenia.

6.      Za uczniów, którym przyznano świadczenie socjalne w postaci gorącego posiłku opłaty wnosi właściwy ośrodek pomocy społecznej.

7.      W przypadku nieobecności dziecka w szkole opłata podlega zwrotowi w formie pomniejszenia opłaty w kolejnym miesiącu rozliczeniowym według zasady: dzienna stawka żywieniowa mnożona przez ilość dni nieobecności dziecka liczona od następnego dnia po zgłoszeniu.

8.      Zgłoszenia o którym mowa w punkcie 7 rodzice, opiekunowie prawni dziecka powinni dokonać do godz. 13-tej w pierwszym dniu nieobecności dziecka w szkole. W przypadku braku zgłoszenia opłata nie jest zwracana.

9.      Przez opłatę za przygotowanie posiłku należy rozumieć średnioroczne koszty z poprzedniego roku budżetowego, przypadające na jedną osobę i wydatkowane w dziale żywieniowym szkoły, które uwzględniają:

a)      płace brutto personelu kuchni,

b)      koszty remontu i zakupu sprzętu niezbędnego do jej prawidłowego funkcjonowania,

c)      koszty zużycia energii elektrycznej i cieplnej oraz wody, gazu i opału,

d)      koszty zaopatrzenia w odzież ochronną i środki czystości personelu kuchni,

e)      inne koszty (drobne naprawy, malowanie, środki dezynfekcyjne, itp.).

10.  Opłatę za przygotowanie jednego posiłku ustala się w wysokości 2,50 zł.

11.  Pracownicy zatrudnieni w szkołach przy sporządzaniu posiłków korzystają z obiadu nieodpłatnie.

12.  Pozostałym pracownikom szkół dla których stołówka przygotowuje posiłki przysługuje prawo do ich wykupienia w cenie równej pełnej odpłatności, którą stanowi suma kosztów surowca i kosztów przygotowania posiłku (5,50 zł).

13.  Ze względów organizacyjnych nie przewiduje się możliwości wykupienia pojedynczych obiadów.

14.  Opłaty, o których mowa w pkt 4 i 12 ,  wnosi się za cały miesiąc z góry do ostatniego dnia miesiąca poprzedzającego miesiąc, za który opłata jest wnoszona. Opłata za miesiąc wrzesień wnoszona jest do dnia 10 września.

15.   W uzasadnionych przypadkach dyrektor szkoły może, na wniosek rodzica lub właściwego pracownika opieki społecznej wyznaczyć inny  niż określony w punkcie 14 termin wniesienia opłaty za korzystnie z posiłków w stołówce szkolnej.

 

 

          Przewodniczący Rady Miejskiej

                         Marian Gąszcz

 

Biuletyn Informacji Publicznej redaguje Jacek Nowak
Osoba odpowiedzialna za treść: Emilia Kupis
Data modyfikacji: 2008/03/05 10:24:54
Redaktor: Administrator